-
Energiformer
1. Kinetisk energi = bevægelsesenergi
2. Potentiel energi = beliggenhedsenergi
3. Elektrisk energi
4. Varmeenergi
5. Lysenergi, (lys, stråling)
6. Kemisk energi (fusion = kerner smelter sammen, sker i solens kerne
7. Kerneenergi, (fission) atomkraft
Vedvarende og ikke vedvarende energikilder - stop motion film
Mekanisk - Potentiel og kinetisk energi
Film om energiomdannelse: www.ligeudadlandevejen.nu/
Hvor kommer vinden fra?
Energiomsætning:
|
Forsøg med timer:
|
Forsøg med faldlod:
|
Vandturbinen:
|
Faldloven:
Hvad falder hurtigst en sten eller et fjer? Hvorfor?
(strækningen, s er i meter, g er tyngdeaccelerationen 9,82 m/s2, tiden, t er i sekunder)
Tyngdeaccelerationen er forskellig: ved polerne er g=9,832m/s2, ved ækvator er g=9,78 m/s2)
Hvor langt falder man sekund for sekund?
Galileis faldlov
Strækningen en genstand falder kan beregnes ved: S = ½*g*t2
det betyder at tiden en genstand falder kan beregnes ved: t = √(2*s/g)
-
På tegningen af huset får man et indtryk af, hvor langt en genstand falder på 1, 2 og 3 sekunder, men det er selvfølgelig kun for genstande med en meget lille luftmodstand, dvs. en tung genstand med en lille overflade.
-
Brug Galileis faldlov til at udregne, hvor langt en genstand falder på:
1 sekund:
2 sekunder:
3 sekunder:
-
Hvor lang tid er en genstand om at falde 100 m?
Det frie fald er en accelereret bevægelse - Lav forsøget med timeren.
Du falder hurtigere og hurtigere
V = g * t, dit resultat får du i m/s - du kan omregne til km/t ved at gange med 3,6
Australieren Alex Wickman sprang i 1918 på hovedet i vandet fra en klippe. Højden var 62m. Han blev slået bevidstløs, men overlevede. Med hvilken hastighed ramte han vandet?
Franskmanden Olivier Favre sprang 72m ned i et svømmebassin. Han blev alvorligt skadet og måtte sidde tre år i rullestol. Farten, da han ramte vandet, var 135 km/t. Vis en udregning til dette:
Ekinetisk = ½ m * v2 Epotentiel = m * g * h Energi måles i Joule, J, kg*m/s2
Ekinetisk = Epotentiel ↔ ½ m * v2 = m * g * h ↔ ½ v2 = g * h
↔ v2 = 2 * g * h ↔ v = √ (2 * g * h)